MTB i uppsala är nu uppdaterad med ett gäng nya stigar, eller vad sägs om dessa härliga stigar:
Stenhagen deluxe
Stenhagen
Stentraversen
Norra ingången (Stenhagen)
Lyftet
Loopen
Introt
Gula mtb spåret i Knivsta
Alsike ingången
MTB i uppsala är nu uppdaterad med ett gäng nya stigar, eller vad sägs om dessa härliga stigar:
Stenhagen deluxe
Stenhagen
Stentraversen
Norra ingången (Stenhagen)
Lyftet
Loopen
Introt
Gula mtb spåret i Knivsta
Alsike ingången
Den andra WRE tävlingen på Bornholm var en medeldistans. Tyvärr inledde jag denna tävling ganska dåligt, på första halvan av banan tappade jag ca 7 min, på andra halvan 1,5 minut. Jag försöker ta med mig den andra halvan av banan då jag hade lite bättre flyt. Om jag kunnat hålla det flytet och farten hela loppet hade jag varit nöjd, inledningen var helt enkelt för stressad.
Några vägvalsalternativ fanns dock.
På lägret användes ett SI-sytem som är ”touch-free”, det innebär att man inte behöver stanna vid kontrollen och stämpla. Detta har ganska stor inverkan på två vägval längs banan, kontroll 22-24.
På sträckan in mot varvning missade jag helt högervägvalet, det visade sig vara ca 10m längre men mest troligt snabbast, i teorin skiljer det 7 sekunder. Man måste dock koppla ihop denna sträcka med nästa, även här finns ett höger alternativ (se nästa analys) som är snabbt. Men för att ta dessa vägval måste man bromsa in och vända vid 23:an.Enligt QuickRoute håller jag ca 37 km/h förbi kontrollen när jag ”stämplar”, ytterligare en aspekt att ta i sin vägvalsanalys.
Näsa sträcka fortsatte alltså i samma riktning. Men om man förutsätter att man startar från noll, visar teorin att det högra vägvalet (grönt i 2:a figuren) är kortast och snabbast. Det skiljer så mycket som 15 sekunder. Det högraste vägvalet (rött) är något långsammare och klart längst, det går dock mycket på asfalt och bedöms därför som snabbt.
Det avgörande här för dessa två sträckor är hur lång tid det tar att bromsa ned från 35-40 km/h, vända en cykel och sedan accelerera igen. Om man tappar mer än ca 20 sekunder på detta, är ”rakt fram” (blått) vägvalen snabbast, annars gröna vägval.
Utöver dessa sträckor som kompliceras av ett touch-free stämpelsystem fanns ytterligare en intressant sträcka från mitt lopp.
Det första är en lite längre sträcka där jag analyserat skillnaden i sträcka mellan två alternativ. Jag tror cykelbarheten är ganska lika, så vi kan utesluta den ur analysen denna gång. Hur mycket tror du skiljer på grönt och blått alternativ:
Analysen visar att skillnaden är ca 8 %. I samma hastighet som jag höll (ca 24 km/h) skiljer det nästan 20 sekunder på dessa vägval.
Till sist vill jag ge ett stort tack till Sportson Uppsala för hjälpen med min nya cykel!
MTBO camp 2014 startades för mig med en WRE (world ranking event) tävling i långdistans. Vi kom fram till Bornholm ganska sent kvällen innan, och fokus var inte riktigt på rätt ställe inför loppet. Jag gjorde några tabbar, kanske pga detta, kanske pga att jag inte kört så många kartpass hittills iår.
Här nedan ser ni hela banan samt några vägvalssträckor som analyserats i detalj. Banan finns även på mitt MTBO-kartarkiv. Det fanns en hel del intressanta vägval och en del av dessa har jag analyserat i mitt vägvalsanalys program.
Efter tävlingen njöt vi av lite härlig dansk-tårta innan vi stack ut på kartminnesträning.
Till kontroll 14 ändrade jag vägval när jag kommit ut på vägen rakt väster om kontrollen, jag får då för mig att köra det södra vägvalet. Ett val som visade sig vara 20% längre, och ca 45 sekunder långsammare.
Till 4:an såg jag tre olika vägval och hade lite svårt att välja. Det slutade med att jag körde det norra alternativet och körde runt hela vägen. Analysen visar att bland de två södra alternativen är det ganska hugget som stucket vilket alternativ man kör. Det södraste är något längre, ca 50 m (17%) men då stigen över i mittersta alternativet är streckad har jag ansatt 22.5 km/hn (mot 30 km/h på heldraget) längs denna. Det gör att skillnad i tid mellan dessa alternativ endast är någon sekund, det är inte heller någon skillnad i höjdtagning för de båda alternativen.
I teorin är dock det nordligaste alternativet ca 20-30 sekunder snabbare, men det är beroende på hastigheten på den mindre stigen som går NW. Det är antaget att man håller 15 km/h på den i jmf mot 30 km/h på grus- och asfaltsvägarna runt.
Till 10:an fanns tre roliga alternativ. Jag valde ganska snabbt att gå ut höger, men hade riktigt svårt att välja vilken väg jag skulle ta in till kontrollen (blå eller röd väg i bilden nedan). Det visade sig dock att det alternativ jag tog var några sekunder snabbare. Nu hittade jag inte riktigt rätt bland de nyröjda stigarna, och det hade gått snabbare att gå det säkra (röda vägvalet) runt. Att köra runt, det gröna alternativet visade sig vara det (teoretiska) långsammaste valet.